En romantisk upplevelse

Dufweholms Herrgård är ett litet genuint herrgårdshotell med bara 22 rum, varav flera är lyxsviter och deluxsviter med bastu, badkar/ bubbelbadkar och sjöutsikt.

Dufweholms Herrgårds rum är alla döpta efter de ägare som herrgården haft genom århundradena. På varje rum finns även redovisat vilket årtal just den herrgårdsägaren ägde gården. Alla rum är personligt inredda och varierar i storlek och stil.Rumstandard:
 

Toalett och dusch med Molton Brown-produkter. Trådlöst Internet. Plasma-TV med kanal 1-4, CNN, Eurosport och tysk TV(RTL). I sviterna finns badkar eller bubbelbadkar. I deluxe sviterna finns även bastu. Några av våra herrgårdsrum är anpassade för allergiker och några för husdjur.

utsikt-dufweholm

Herrgårdens
sviter:
hotellrum101-jönis-geet

Jönis Geet Anno 1485 Rum 101 Herrskapssviten 

Jönis Geet var den första ägaren till Dufweholm, så långt tillbaka som 1485. Det var till och med innan gården fick sitt nuvarande namn och istället gick under namnet Stenstorp.

Jönis Geets svit eller Herskapssviten som rummet också kallas har en vacker utsikt över gården och kanske herrgårdens mest romantiska säng. I rummet finns även en trevlig soffhörna att slå sig ner i efter dagens njutningar på gården.

Erik Jöran Fitinghoff Anno 1713. Rum 105. Godsherresviten  

Erik Jöran Fitinghoff fick besittningsrätt till Dufweholm efter att ha köpt gården av Henrik Rehbinder. Erik ägde sedan tidigare Djulö herrgård och när Henrik Rehbinder satt fängslad i Ryssland hade han inget annat val än att sälja gården till Erik.

Godsherresviten har utsikt över ån och lusthuset. Sviten har naturligtvis den klass som anstår en godsherre med en underbar sängkammarmöbel med nattduksbord i Kolmårdsmarmor och bubbelbad.

 

rum105-erik-jöran-fitinghoff
sovrum-hotell-rum-107reinhold-rehbinder

Reinhold Rehbinder Anno 1674. Rum 107. Friherresviten

Friherre Reinhold Rehbinder, generallöjtnant och landshövding över Kalmar och Öland, var mycket ute i krig. Bland annat sårades han svårt under slaget i Lund 1676. Tillsammans med sin unga fru fick han allt som allt 16 barn. Friherresviten har utsikt mot trädgården och har ett väl tilltaget badrum med jacuzzi och balkong mot gården.

Johan Dufva Anno 1622. Rum 108. Landshövdingesviten 

Landshövding Johan Dufva, varefter gården är döpt, var den förste att bygga en ståndsmässig mangårdsbyggnad på ägorna. Johan Dufva blev sedermera utnämnd till landshövding över delar av Österbotten i Finland. Men på färden dit 1644 förliste skeppet på Ålands Hav och alla ombordvarande omkom.

Landshövdingesviten har två vackra rum och en storslagen altan. Badrummet är väl tilltaget och rymmer såväl badkar som bastu.

johan-exklusiv-weekend-lyx-sörmland
svit-weekend-hotell-sörmland-brita

Brita Dufva Anno 1644. Rum 109. Svit

Brita ärvde Dufweholm med dess hemman och torp av sin far Landshövding Johan Dufva. Troligt är att det var hon som ändrade gårdens namn till Dufweholm till minne av sin far. Brita gifte sig efter faderns död med 75-årige generalmajoren Johan Conradsson Fitinghoff på Broby.

Generalskans svit har en trevlig utsikt över Dufweholms sjön och har en skön Jensensäng. Badrummet är väl tilltaget och har bubbelbadkar och ångbastu.

 

dufweholm-kristinalflygeln-hotell

Herrgårdens
dubbelrum:
dubbelrum-rum103-arvid-claesson-uggla

Arvid Claesson Uggla Anno 1555. Rum 102. Gemak

På 1550 talet var Arvid Claesson Uggla den störste delägaren på Djulö dit på den tiden Dufweholm även hörde. Efter att de förlorat delägarskapet över Djulö flyttade han och hans fru till Dufweholm där hans fru enligt rykten var otrogen med en på gården anställd Michael Göting.

Gemaket har kakelugn, vackert trägolv och en fin utsikt över gården.
Rummet har Jugendsängar som sedan början av 1900-talet har stått på Herrgården. 

Margareta Uggla Anno 1564. Rum 103. Gemak

Margareta Uggla ärvde, tillsammans med sina bröder Claes och Mikael, gården 1564 efter sin mor Britta Uggla.

Margareta Ugglas gemak är ett trevligt rum med hänförande utsikt över bron som leder till gården från fastlandet. Rummet har vackert trägolv och två sköna sängar. Rykten säger att det spökar i rummet

rum103margareta-uggla
hotellrum104-dubbelrum

Henrik Johan Rehbinder Anno 1709. Rum 104. Gemak

Henrik Johan Rehbinder ärvde gården av sin far, friherre Reinhold Rehbinder. Precis som fadern gav sig Henrik ut i krig. Han ingick i Karl XII armé och blev tillfångatagen av ryssarna under slaget om Poltava 1709. Först 1721, i samband med freden i Nystad, blev Henrik åter en fri man.

På våren har gemaket en vacker utsikt över vitsippsbacken.

Catharina Fitinghoff Anno 1659. Rum 106. Kabinett

När Catharina Maria Fitinghoff endast var femton år, giftes hon bort med friherre Reinhold Rehbinder. Catharina ärvde Dufweholm efter sin mor som dog vid flickans födsel. Reinhold och Catarina själva fick dock tillsammans sexton barn.

Kabinettet vetter mot gården och har en mindre balkong som passar sig perfekt för en sen eller tidig nypa luft. Sexton barn skulle ha svårt att få plats i kabinettet.

 
rum106-catharina-fitinghoff
rum202-carl-carlsson-uggla

Carl Carlsson Uggla Anno 1803. Rum 202. Kabinett

Hovmarskalken Carl Carlsson Uggla ärvde herrgården av sin far Carl Hildebrandsson Uggla. I nära trettio år drev Carl den yngre med fru Margareta Charlotta Flemming Dufweholm och Djulö men var främst bosatta på Djulö. 

Carl Carlsson Ugglas kammare ligger i Krinstinaflygeln och har ett badkar. 

Fredrik von Post Anno 1851. Rum 203. Kabinett 

Under de år Fredrik von Post ägde Dufweholms Herrgård och Djulögodset kom de båda att skiljas åt av den nya järnvägen som var viktig för det då unga stationssamhället ”Catharineholm”. Fredrik och Margareta von Post fick tre barn varav två kom att bosätta sig på Dufweholm. Sängkammarmöbeln har stått på Dufweholm i alla tider. 

Fredrik von Posts rum ligger i Kristinaflygelns bakre del och har en vacker utsikt över trädgården. 

rum203-fredrik-von-post
dubbelrum204-hotell

Carl Fredrik Manderström Anno 1893. Rum 204. Kabinett

Augusta von Post som ärvt Dufweholm av sin far Fredrik von Post gifte sig med friherre Carl Fredrik Manderström. Makarna sålde hela säteriet år 1911 till Wermbols Fabriks Aktiebolag.

Kabinettet ligger i Kristinaflygeln.

Leonard Linden Anno 1917. Rum 205. Kabinett  

Den legendariske källarmästaren och ägaren till järnvägsrestaurangen i Katrineholm köpte Dufweholm år 1917. Linden var en stor kännare av vin och hade arbetat vid flera hotell ute i Europa. Som välkänd inom dåtidens konstnärs- och teatervärld gästades Dufweholm av celebriteter.

Leonard Lindens kabinett ligger i ena hörnet av Kristinaflygeln. Som boende i Lindens kabinett är det ett absolut måste att besöka det lusthus som Leonard förde till herrgården någon gång under de knappa tre år han stod som ägare.

rum205-leonard-linden
rum208-astrid-svinhufvud

Astrid Svinhufvud Anno 1937. Rum 208. Kabinett

Astrid Svinhufvud ägde Dufweholm tillsammans med sin make Gösta från 1921 fram tills 1944. De var de första att driva pensionatsrörelse på herrgården. Efter makens bortgång arrenderade Astrid efter en tid ut rörelsen till fru Maja Hultbom som då kallade pensionatet Dufweholms Herrgårdshem. 

Kammaren ligger i Kristinaflygeln som fått sitt namn av att Drottning Kristina skall ha övernattat där.

Ivar Oscarsson Anno 1944. Rum 301. Kabinett

Källarmästare Ivar Oscarsson köpte Dufweholm 1944. Under familjen Oscarsson drevs Dufweholms Herrgårdspensionat i nästan femtio år. Källaremästare Oscarsson var populär bland sina gäster och gården fick under familjens tid mycket gott rykte.

Kabinettet ligger avskilt och privat i Sjövillan tillsammans med Systrarna Oscarsson, Ivars döttrars, kabinett. Rummet har en fantastisk utsikt över Dufweholmsjön.

rum301ivar-oscarsson
systrarna-rum-herrgård-sörmland

Systrarna Oscarsson Anno 1985 Rum 302 Kabinett

Systrarna Oscarsson ärvde Dufweholm av sina föräldrar Ivar och Ester. Systrarna, Dagmar, Märta och Ulrika, fortsatte att driva den omtyckta pensionatsrörelsen fram till 1993 då de sålde gården till de nuvarande ägarna, familjen Åström.

Kabinettet ligger i Sjövillan, på vänster sida innan bron, när man åker till Dufweholm. I Sjövillan finns bubbelbad och ytterligare ett kabinett. Det avskilda läget och närheten till vattnet ger en avslappnad stämning åt kabinettet.

enkelrum-detalj-weekend-sörmland

Herrgårdens
enkelrum:
enkelrum

Carl Hildebrandsson Uggla Anno 1786. Rum 201. Kammare

Carl Hildebrandsson Uggla återförde Dufweholm till släkten Ugglas ägo i slutet av 1700-talet. Carl, som genom sin mor blivit ägare till såväl Dufweholms Herrgård som Djulögodset, bodde främst på Djulö fram till sin död 1803.

Kammaren ligger i Kristinaflygeln med fönster mot gården. Kristinaflygeln har fått sitt namn av att Drottning Kristina skall ha övernattat i byggnaden

Wilhelm Wettergren Anno 1919. Rum 206. Kammare

Bankiren Wilhelm Wettergren förvärvade Dufweholm av källarmästare Linden. Wettergren ägde sedan tidigare Stora Djulö som han en gång i tiden arbetat på som trädgårdsdräng. Efter ett par år, 1921, såldes dock Dufweholm vidare.


Kammaren ligger i Kristinaflygeln och har utsikt mot Rosenbadet. Kristinaflygeln har fått sitt namn av att Drottning Kristina skall ha övernattat i byggnaden.

rum6-wilhelm-wettergren-enkelrum