Museer & samlingar – Dufweholms Herrgård

Ett av Svenska Kulturpärlors kännetecken är de stora samlingar som finns att beskåda runt om på alla pärlor. Dufweholms Herrgård strax utanför Katrineholm är inget undantag, här kan du beskåda stora delar av familjen Åströms samlingar och museer. På herrgården finns allt från ett allmogemuseum och historiska byggnader till champagneskatter och korkskruvar.

Herrgårdens unika champagnekällare

På Dufweholms Herrgård finns en unik champagnekällare där mer än 100-år gammal champagne vilar i stora akvarier. Champagnen kommer från skeppet Jönköping som sänktes utanför finska kusten år 1916 när hon var på väg till Ryssland med vin, konjak och champagne. I mer än 80 år låg skeppet på havets botten, tills skattletaren Claes Bergwall och hans team bärgade ca 2000 flaskor champagne från vraket. Eftersom flaskorna vilade på havets botten så länge så behöver de nu bevaras på samma sätt. Därför har vi på Dufweholms Herrgård byggt om vår vinkällare för att både kunna servera och visa en del av dessa unika flaskor. Istället för väggar in till vinkällaren finns här nu akvarier där champagnen får vila i vatten, precis som den gjort sedan 1916.

Konsten att korka upp vin

På Dufweholms Herrgård finns en otrolig samling av korkskruvar att kika på. Med ca 3000 olika korkskruvar vill vi påstå att det är landets största samling. Här samsas stora som små, uppfinningsrika och de som mest är till för att tittas på. Det finns även många goda tillfällen att nyttja dem!

100-årigt allmogemuseum på herrgården

De kulturhistoriska samlingarna växer ständigt och kan upplevas på samtliga våra gods. Familjen Åström har idag en av Sveriges största samlingar av svensk produktreklam. Delar av den samlingen kan man se i den 100-åriga lanthandeln och i allmogemuseet på Dufweholms Herrgård. På museet finner ni även ett tryckeri, frisörsalong, apotek, skomakeri och allmogehem uppställt för beskådan. I lanthandeln kan ni köpa marmelader, saft, karameller och den klassiska godisstruten att ta med hem.

Tunga varumärken

Sveriges största samling av produktreklamsskyltar ägs av Familjen Åström. Skyltarna finns för beskådan runt om på pärlorna, men även i boken Tunga Varumärken. Boken är skriven av Peter Pluntky och beskrivs som exklusiv och unik. Men det är inte bara innehållet som är exklusivt och unikt, bokens spektakulära omslag är av plåt och väger hela 3 kg.

I Tunga Varumärken ryms, förutom ett komplett register över alla skyltar, en hel del intressant fakta om typografi, bildmotiv och tillverkare. Fredrik Åström har delat med sig av kunskap och information till författaren Peter Pluntky. Ni kan beställa boken på www.pluntky.se.

Gamla skyltar – ett digitalt arkiv med tidig reklamhistoria

Fredrik Åström driver projektet gamlaskyltar.se som är ett digitalt arkiv där Svensk produktreklam från tidigt 1900-tal samlas. Arkivet är ett levande register som uppdateras med nya skyltar kontinuerligt. I det digitala arkivet kan ni bland annat beskåda emaljskyltar och litograferade plåtskyltar. För den som vill finns även möjlighet att hjälpa till att bevara denna skatt av tidig reklamhistoria genom att sälja skyltar du har hemma eller genom att dokumentera gamla produktreklamskyltar.

till arkivet

Svenska Kulturpärlor

Runt om på våra pärlor Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta kan ni beskåda de historiska samlingar och unika ting som kännetecknar Svenska Kulturpärlor. Därför är ett besök på någon av våra pärlor är en upplevelse utöver det vanliga.

historiska pärlor
Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor